PODRECZNIKI DO NAUKI POLSKIEGO JAKO OBCEGO

PODRECZNIKI DO NAUKI POLSKIEGO JAKO OBCEGO

Postprzez indraa 8 wrz 2008, o 21:37

Od jakiegoś czasu uczę języka polskiego obcokrajowców (uchodźców i nie tylko). W związku z tym szukam dobrej książki do nauki języka polskiego jako obcego. Po przejrzeniu wielu książek i zawartych w nich treści trudno mi się zdecydować na dobry podręcznik.

Oto znane mi książki:

BARBARA BARTNICKA (i inni), Uczymy się polskiego. Podręcznik języka
polskiego dla cudzoziemców. Część 1.
Warszawa, Państwowe Wydawnictwo "Wiedza Powszechna", 1994

JOANNA CIECHORSKA, Ludzie, czas, miejsca. Język polski na co dzień.
Gdańsk, Pro Schola, 2001

MAłGORZATA MAłOLEPSZA, Hurra! Po polsku, cz.1, Warszawa, Prolog, 2005

ANNA DĄBROWSKA, ROMANA ŁOBODZIŃSKA, Polski dla cudzoziemców
Wrocław, Tow. Przyjaciół Polonistyki Wrocławskiej, 1995, 1998 (wyd.
2 popr. i uzup.)

ALEKSANDRA JANOWSKA, MAGDALENA PASTUCHOWA, Dzień dobry. Podręcznik
do nauki języka polskiego dla początkujących.
Katowice, "Śląsk" Sp.z o.o., 1999

JANUSZ KUCHARCZYK, Zaczynam mówić po polsku.
Łódź, Agencja WINO, 1992

STANISŁAW MĘDAK, Chcę mówić po polsku. Polish for the Beginners.
Warszawa, Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, 1997

WŁADYSŁAW MIODUNKA, Cześć, jak się masz? A Polish Language Textbook
for Beginners.Kraków, Universitas, 1998 (wyd. popr. i rozsz.), 2001 (wyd.4 z płytą
CD)

WŁADYSŁAW MIODUNKA, Uczmy się polskiego. Let's Learn Polish. Cześć
1.Warszawa, Polska Fundacja Upowszechniania Nauki, 1996

BRYGIDA RUDZKA, ZOFIA GOCZOŁOWA, Wśród Polaków. Podręcznik języka
polskiego dla cudzoziemców. Część 1.
Lublin, Katolicki Uniwersytet Lubelski, 1992 (wyd.3)

Przeczytałam na różnych forach, że dużo osób uczy z serii "Hurra" albo "Dzień dobry", ja jednak uważam, że są takie sobie - przeładowane gramatyką i niepotrzebnymi informacjami od pierwszych stron, prawie zupełnie pomijają aspekt komunikacyjny, który jest najważniejszy z punktu widzenia uczniów. Problem polega też na tym, że początkujący uczeń sam sobie nie poradzi przy użyciu tych książek - dodatkowym "wyposażeniem" do książki musi być polski nauczyciel :).
Przygotowując zajęcia najczęściej robię kompilacje z różnych podręczników (udało mi się znaleźć kilka niewydanych w Polsce na stronach internetowych, które szczerze powiedziawszy są najlepsze i najbardziej lubiane przez uczniów) oraz przygotowuję własne materiały. Sporo już tego nazbierałam:)
Jeśli ktoś zna dobre podręczniki lub ma ochotę podzielić się swoimi uwagami na temat książek do nauki języka polskiego to zapraszam do dyskusji:)
indraa

Re: PODRECZNIKI DO NAUKI POLSKIEGO JAKO OBCEGO

Postprzez meg_an 7 lut 2009, o 17:24

Witam!
Nie potrafie doradzic, bo sama dopiero zaczynam uczyc obcokrajowca jezyka polskiego. Znajoma polecila mi korzystanie z "Dzien dobry" i "Milo mi pania poznac" autorstwa Barbary Serafin i Aleksandry Achtelik. Podobno te dwie ksiazki uzupelniaja sie i naprzemienne korzystanie z nich daje dobre rezultaty.
Szukalam materialow na internecie, ale nie znalazlam za wiele. Bylabym wdzieczna za tytuly tych ksiazek wydanych za granica, ktore sa najbardziej lubiane przez uczniow.

Pozdrawiam!
meg_an

Postprzez Vera 26 sie 2009, o 14:46

W tym roku szkolnym podjelam sie nauki jezyka polskiego w niemieckim gimnazjum. Gdzie na internecie moge znalezc te ksiazki o ktorych tu wspomniano. Z jakich ksiazek i cwiczen najlepiej sobie poradzic w szkole. Dziekuje za wszelkie informacje i rady.
Vera

Postprzez bogna 18 wrz 2009, o 12:14

Jest jeszcze taki podręcznik: "Mówimy po polsku - język polski dla cudzoziemców" autorstwa Joanny Grabskiej i Teresy Zwolińskiej, doświadczonych pedagożek.

Nie znam tego podręcznika, ale jego autorki prowadzą szkolenia dla nauczycieli organizowane przez Polskie Stowarzyszenie Couchingu i Rozwoju, więc jest okazja, żeby się z nim zapoznać.

Więcej o szkoleniach PSCiR tutaj: http://www.pscir.ngo.org.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=48&Itemid=62
bogna

Postprzez madora62 25 wrz 2009, o 19:43

meg_an napisał(a):Witam!
Nie potrafie doradzic, bo sama dopiero zaczynam uczyc obcokrajowca jezyka polskiego. Znajoma polecila mi korzystanie z "Dzien dobry" i "Milo mi pania poznac" autorstwa Barbary Serafin i Aleksandry Achtelik. Podobno te dwie ksiazki uzupelniaja sie i naprzemienne korzystanie z nich daje dobre rezultaty.
Szukalam materialow na internecie, ale nie znalazlam za wiele. Bylabym wdzieczna za tytuly tych ksiazek wydanych za granica, ktore sa najbardziej lubiane przez uczniow.

Pozdrawiam!

Witam!
W tej chwili zalogowałam się . Chciałabym dowiedzieć się,czy znalazła Pani dobry podręcznik do nauki języka polskiego. Ja również poszukuję, gdyż uczę dzieci arabskie. Pozdrawiam
madora62

Postprzez anna 27 lut 2010, o 00:12

Uprzejmie prosze wszystkich zyczliwych ludzi o informacje i rady jak mam nauczyc dziewczynke j .polskiego,ktora przyjechala z Tybetu,mieszka w Polsce 2 lata,chodzi do 2 klasy szkoly podstawowej i ma ogromne problemy z nauka j.polskiego.Meczy sie przy czytaniu tekstu,gdyz nie rozumie wielu slow.Rodzice jej tez bardzo slabo mowia po polsku.Wiem,ze korzysta na lekcji z podrecznika Wesola szkola.Mama dziewczynki patrzy na mnie blagalnym wzrokiem i prosi ,abym nauczyla ja szybko i skutecznie.Pierwsza lekcje zaczynam z nia w sobote,wiec niewiele jeszcze o niej wiem.Prosze o jakies materialy i porady.To tez jest dla mnie nowe doswiadczenie.Moze ktos zechce ze mna nawiazac kontakt i podpowiadac mi , jak pracowac? Z gory serdecznie dziekuje.
anna

Postprzez acha 22 mar 2010, o 16:55

Witaj anno!
broń boże nie ucz dziecka z żadnej książki, bo się ostatecznie zniechęci! dzieci mają niemal nieograniczoną umiejętność uczenia się ze słuchu i dzięki obserwacji, więc rozmawiaj z nią, śpiewaj piosenki, pokazuj obrazki, nazywaj rzeczy widziane wokół, w domu, na ulicy, oglądaj bajki (nie wiem ile zdążysz:-) ). możesz jej pomagać zrozumieć książkę, którą przerabiają w szkole, ale nie rób tego automatycznie! (tak prawdopodobnie postępuje nauczycielka w szkole - spodziewa się, ze dziecko samo się nauczy...) sorry za wykład, ale wiem z własnego doświadczenia, że dzieci najlepiej uczą się od dzieci! (a i od dorosłych, jeśli będą postępowali podobnie, a więc nie z pozycji mentora) - powodzenia! acha, możesz się przy okazji poduczyć tybetańskiego :-) dla dziewczynki to też będzie zabawa!
acha

Powrót do Porady i dobre praktyki